Gebouw automatisering en controle systeem (GACS)

Een gebouw automatisering en controle systeem (GACS) moet in staat zijn om:

  1. Het energieverbruik permanent te controleren;
  2. De energie efficiëntie van het gebouw te toetsen;
  3. Communicatie met gebouwsystemen in het gebouw mogelijk te maken.

Een GACS heeft naast overeenkomstige functies als een Gebouw Beheers systeem (GBS) die communiceert met de klimaatsystemen, verlichting en zonwering, ook managementfuncties om energieverbruik en –efficiëntie te kunnen vaststellen en beïnvloeden.  

Welke verplichtingen zijn er?

Gebouwen met een verwarming- of airco-installatie vanaf 290 kW opgesteld vermogen moeten vanaf 2026 beschikken over een GACS dat voldoet aan deze eisen. Daarnaast hoeven gebouwen die beschikken over zo’n systeem geen keuring van die installaties te laten verrichten.   

De eisen zijn:

  1. Het energieverbruik permanent te controleren, bij te houden, te analyseren en de bijsturing ervan mogelijk te maken;
  2. De energie-efficiëntie van het gebouw te toetsen, rendementsverliezen van technische bouwsystemen op te sporen, en de beheerder van de voorzieningen of technische installaties te informeren over de mogelijkheden om de energie-efficiëntie te verbeteren; en
  3. Communicatie met verbonden technische bouwsystemen en andere apparaten in het gebouw mogelijk te maken, en interoperabel te zijn met technische bouwsystemen van verschillende soorten eigendomstechnologieën, toestellen en fabrikanten. 

Voldoen aan de GACS-verplichting?

Plan dan een kennismakingsgesprek in en ontdek alle mogelijkheden. De eerste stap is het verkrijgen van een GACS-checklist, die Unica voor je kan verzorgen. Hierdoor krijg je direct inzichtelijk wat er moet gebeuren om GACS-compliant te zijn.


Neem contact met ons op!
Usecases
Air Insight

Erasmus MC heeft ruimtegebruik geoptimaliseerd met Building Insight

Tijdens de corona pandemie werd langzaamaan duidelijk dat luchtkwaliteit binnen ruimtes een rol speelt in de verspreiding van het Covid-19. Zorginstellingen zoals het Erasmus MC te Rotterdam namen maatregelen om een hoge luchtkwaliteit te garanderen.

Maar hoe kan een instelling technische informatie over de luchtkwaliteit eenvoudig uitlezen en gebruiken? En hoe kunnen ze de gebruikers op de hoogte houden? Building Insight biedt de oplossing!

Erasmus MC

Het Fashion For Good museum wordt het duurzaamste monumentale gebouw in Nederland

De weg naar het duurzaamste monumentale pand van Nederland. Het Fashion for Good museum gaat ervoor! Lees in deze case alles over onze bijdrage.

Fashion for Good